Vapen som prepp eller att preppa vapen.

Känsligt ämne. Vapen är något som av förståeliga skäl väcker mycket känslor hos folk. Allt från fredsskadade vapenhatare till av myndigheter motarbetade sportskyttar. Och alla däremellan.

Alla tycker något om vapen. Jag har aldrig stött på en människa som saknar åsikter om vapen, vilka som ska få äga, för vilka syften samt vilka vapen som bara MÅSTE förbjudas.

Många preppers vill äga vapen för skydd. Jag kan förstå deras vilja och jag anser att alla laglydiga människor borde få äga vapen för skydd av hem och härd. Men så ser inte lagen ut och för att falla in under kategorin laglydiga medborgare så får vi lov att rätta in oss efter lagen.

Vapen har en avskräckande effekt som kan lugna ner en hetsig situation väldigt fort. Jag har sluppit skjuta verkan men jag har upplevt reaktionen hos aggressiva människor när man mantlar en automatkarbin.

Samma avskräckande effekt tror jag en grinig gubbe i morgonrock och en sida-sida kan uppbringa hos en inbrottstjuv som försöker forcera altandörren. Show of force är ofta fullt tillräckligt men högst olämpligt om man inte är mentalt beredd att verkställa hotet vid behov. Att bli skjuten av sitt eget vapen är det största misslyckandet jag kan tänka mig.

Vi har vapen för jakt och sportskytte. Då svenska förvaringsregler kräver att vapnen är inlåsta så skulle en person med bråttom in i huset hinna fram till mig innan jag skulle hinna fram till mitt vapen. Surt men bara att gilla läget. Mot en obeväpnad angripare bedömer jag ändå mina chanser som hyggliga.

Så. Hur ska du som prepper gå till väga för att skaffa vapen och vilket vapen ska du satsa på?

Grundfrågan är fortfarande:Vad är syftet?

Om syftet är att kunna få mat på bordet både nu och efter en ev shtf så är ju jägarexamen rätt väg att gå. Att jaga är trevligt och ett bra sätt att komma ut mer i naturen. Vapnen behöver inte kosta en förmögenhet och begagnatmarknaden är stor. Med en jägarexamen i handen finns det en ocean av vapen att välja bland. Och vapen är lite som bilar. Folk gillar och prioriterar olika. Vill du skaffa en .458 lott som första och enda klass1 vapen så ska du göra det. Men priset på ammunitionen samt den kraftiga rekylen kommer starkt bidra till att du tränar väldigt lite och att du troligtvis missar när det väl gäller. En serie på älgbanan a 4 skott kostar strax under 300kr i ammunitionskostnad. Jämfört med knappt 30kr i .308w

Att preppa på sig ett lager av ammunition för sämre tider eller tider då vapenhandlarna inte har öppet innebär alltså att du behöver ligga ute med mycket pengar om du väljer en uddakaliber jämfört med dom kanske tråkiga men betydligt mer prisvärda och lättillgängliga kalibrarna 6,5×55, .308w och 30-06.

En hagelbössa i kaliber 12 kommer det troligtvis heller aldrig bli svårt att hitta ammunition till.

Om syftet endast är att kunna få mat på bordet efter shtf så är det fortfarande ett gevär du behöver. Lerduveskytte kan då vara en vettig väg att gå. Du kommer sannolikt träna mer än de flesta jägare och du har ett vapen som dessutom funkar utmärkt att skydda ditt hem och de dina med om det skorpar till sig.

Pistolskytte är jättekul. Men som prepp är det ganska dåligt. Dynamiska skyttar är ganska bra rustade med en pistol eftersom dom drillar mycket med den i olika situationer. Dom är även kapabla att åtgärda ett eldavbrott fort. Om du endast tränar nationellt pistolskytte och tycker att fältskytte är tillräckligt varierat så är du absolut inte nog förberedd. Enligt mig. Jag är inte facit och detta är enbart min åsikt. I en skarp situation kan du inte sträcka handen i luften vid ett eldavbrott och hoppas på omskjutning.

Men jag tycker ändå att du ska skjuta pistol. Mest för att det är så vansinnigt roligt.

Ja jag tycker vapen är roliga. Och ofta vackra. Undantag finns självklart. Jag har inget problem med folk som tycker vapen är hemska och fula. Men försök inte begränsa mina intressen. Jag lovar att inte försöka begränsa dina.

Jag gillar alla former av skytte och anser att alla skytteformer har något att tillföra. Har du inte börjat med skytte än men tycker att det verkar intressant. Googla din omgivning och ta kontakt med klubbarna. Får du inget napp så utökar du ditt sökområde.

Jag vet inget trevligare sätt att göra av med mycket pengar fort. Men skytte behöver inte alls vara dyrt. Hagelskytte samt .22 skytte är billigt. Men tänk på varför du skaffar ditt vapen. Träna med det. Bli kompis med det.

Ett skåp fullt av vapen du aldrig tränar med är skitkass prepp. Vare sig du tänkt försvara dig med dom, skjuta hål i papper med dom eller fixa mat på bordet vid en kris.

God afton. Mvh Herr Retard.

En tanke på “Vapen som prepp eller att preppa vapen.”

  1. Va? Inga kommentarer ännu? Märkligt… trodde det skulle vara en följetong vid denna tidpunkt. Tycker det är rätt skönt med en åsiktsfrihet som detta land erbjuder. Och din ståndpunkt är sund – syfte. Jakt är inte bara en social inrättning. Det skall ju tilläggas att det har ett viltvårdande syfte. Samt tillvaratagning på trafikskadade djur. För att minska dess lidande.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s