Sist på bollen.

Jag är en slow starter ibland. Kanske inte riktigt så slö som min gamla Ford escort med trötta lameller. En gammal pärla som strax innan skrotning gjorde 0-100 på ca 75sekunder. Men lite långsammare än en hel del andra bloggare.

Ämnet för dagen är den aktuella tv serien ”Nedsläckt land”.

Somliga tycker den är bra medan somliga sågar den vid fotknölarna. I sanningens namn har jag bara hunnit titta på fyra avsnitt hittills så troligtvis har jag läst fler blogginlägg om serien än jag har sett avsnitt.

Jag gillar den. Jag tycker det är otroligt bra att public service gör ett sånt här program. Typ det bästa MSB har haft ett finger med i sen broschyren ”om kriget eller krisen kommer”. Om jag nu tvingas betala public service via skattsedeln så är jag iaf glad att dom gjorde den här serien.

Omdömena om serien spretar lite kan man lugnt säga. Allt från att den är bra för att den försiktigt ökar folks krisberedskap till att den är fejk, inte tillräckligt utbildande, så jävla arrangerad, pk osv osv.

Till att börja med så är det ett tv program. Om du som vuxen människa tror att saker och ting inte riggas och anpassas i tv så lider jag med din omgivning. För att nämna några exempel. Även om timern i fångarna på fortet tickar ner från 60minuter så tar det inte en timme att spela in ett avsnitt utan en hel dag. Ett avsnitt av wipeout ska föreställa morgon, middag, kväll/natt men tar tre dagar i anspråk att spela in varav första hinderbanan är en heldag. I så ska det låta så är vinnande lag bestämt innan programmet startar och lagen får inte själv välja vilka siffror dom ska välja. Dvs så ska det låta är ungefär lila äkta som wrestling. Vill du se något äkta i tv så får du antingen titta på sport eller på någon livesändning.

Det klagas över att husen inte ligger jämte varandra och att dom troligtvis körs i bil mellan husen. Det klagas på att kamerateamet har ström.

Ja. Det går inte att släcka ner hela jävla Sverige för att spela in ett tv-program. Och om kamerateamet saknar ström så försvinner hela idén med tv. Då kan man skriva en bok istället.

Konceptet att ha två hus med olika förutsättningar är kanon då det påvisar en sårbarhet i det moderna. Om man inte kan få tag på två hus med lagom mycket skillnad i förutsättningar så får man improvisera och köra folk. Deltagarna får förutsättningar och spelregler som dom ska förhålla sig till. Och det går utmärkt att åka bil i en halvtimme och ändå agera som om det är din granne du kommer till.

Delen att programmet inte undervisar nog mycket är intressant. Jag är prepper och det är även dom som gnäller på brist på undervisning. Det här programmet har inte oss som målgrupp. Den har människor som har beredskap för 14h som målgrupp. Om dom kan höja sin beredskap till en vecka så är det en vinst för hela Sverige. Även preppersverige.

Det klagas över att det betar kor på åkern jämte.

Ja.

Deltagarna vet att dom deltar i ett tolvdagars experiment. Att begära att dom ska slakta grannens kor pga shtf/teotwawki är inte rimligt. Dessutom är scenariot en solstorm som drabbat hela Sverige. Det är ingen dödsebola som sprids via muterade kaniner som skjuter laser ut arslet. Ingen av riksdagsledamöterna har lönnmördats och avsatts. Det är ett strömavbrott. Inte slutet på all civilisation.

Att preppa/förbereda sig inför en liknande kris är rimligt och klarar man en vecka eller två utan större problem så är man även bättre rustad även vid större kriser.

Det verkar ha blivit nån slags norm att när shtf inträffar så dör hela statsapparaten för att aldrig någonsin komma tillbaka.

Någonsin!

Det är inte jättesannolikt och jag tänkte dra några exempel här.

När Tyskarna gick in i Frankrike så kan man väl säga att bajset slog hårt i den franska fläkten. Men Frankrike finns än idag. Med regering och allt. Även om dom verkar ha galet mycket problem där.

När Stalingrad var omringat och inte en jävla potatis kom in i stan så dog ändå inte alla. Och staten kom tillbaka.

Ebolautbrott i Afrika. Still not teotwawki.

Fukoshima.

Listan över drabbade ställen och länder kan göras lång men ett långvarigt strömavbrott är inte jordens undergång. Hela Sverige var drabbat i scenariot, inte hela världen.

PK-folk och genusmedvetenhet osv.

Ja du. Vid en mindre kris som scenariot i serien så kommer folk fortfarande till viss del bry sig om sådant. Vid en längre kris löser det sig självt. Men sannolikheten att man omgärdas av folk som är helt olik en själv vid en kris är liten.

Gruppdynamik är ett intressant ämne och skapar bra tv. Och det faktum att ingen har något preppigt i sina väskor är gissningsvis för att programmet ska kunna visa hur det kan gå när man INTE är förberedd. Att spela upp det här scenariot i mitt och frugans hus skulle bli jättedålig tv.

Folk pratar om programmet. Framförallt folk som inte preppar idag. Jag kan bara se det som något positivt. Ju längre din granne är mätt desto längre tid innan han försöker slå in din dörr.

Vem vet. Kanske någon vi snart får träffa på twitter under #prepperSE

Väl mött.

Eder Hard Retard.

4 reaktioner till “Sist på bollen.”

  1. Bra reflektioner och jag håller med, vi är inte målgruppen. Jag märker också att folk pratar om serien och bara det är bra. Sedan kan man ju bli lite besviken när man ser en intervju med Kevin som var med och han säger att han fortfarande inte har någon beredskap alls – vafan, är han en gås där allt rinner av?! Jag tyckte att det var en lagom nivå för den målgrupp som programmet har, den enda som jag tyckte var lite konstigt är i sista avsnittet där någon expert (kommer inte ihåg från var) säger att Sveriges beredskap är mycket bättre än vad folk tror samtidigt som de hela serien igenom har konstaterat hur uselt det är på alla plan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s