Silver

Till att börja med vill jag klargöra att det här inlägget absolut inte är någon diss mot Urvaken. Han är en mycket kunnig prepper och en väldigt duktig bloggskribent.

Ibland faller det sig som så att jag långt efter att jag sett en film, läst en bok eller lyssnat på en podd, då har jag helt enkelt börjat tänka på den och tanken är väldigt svår att bli av med.

Så nu har jag börjat tänka på ett väldigt trevligt avsnitt av prepperpodden. Nämligen avsnittet då urvaken är med och pratar om silver.

Han betonar också i avsnittet att på Maslows prepptrappa så ligger silver väldigt högt upp.

Så vad tänker jag om silver?

Jag satt som vanligt på toaletten och läste Shooting Illustrated och ramlade över en helsida reklam där man kunde köpa jävligt fina silvermynt med NRA-loggan på.

Min första instinkt var ju självklart att beställa ett knippe men jag kom av mig i min spontanitet och efter det började tankarna växa.

När skulle silver vara det bästa betalmedlet?

Det finns gott om konflikthärdar där någon stat att tala om inte har existerat eller fungerat. Hur har dom löst betalningen då? Det finns säkert exempel på hur man köpt en gris och två par träskor för några silvermynt men generellt brukar grannländernas valutor samt dollar funka utmärkt. Jag gissar på att även euro kommer kunna funka bra efter en rejäl shtf. Och om bankväsendet ligger nere kommer självklar den med mest papper i madrassen vara kung.

Att pengar bara har ett värde så länge som vi låter dom ha det är sant. Men historiskt har vi alltid låtit dom ha det. Jag har svårt att se att ett långvarigt strömavbrott kombinerat med slut på olja skulle svinga upp silver, tenn, amalgam och guld som främsta betalmetod hos den lokala bonden/fiskaren/sprittillverkaren etc.

Guld kan säkert vara bra om man är väldigt kapitalstark och vill ha mycket pengar i fysiska tillgångar. Jag är dessvärre inte mycket kapitalstark och eftersom jag dessutom är sportskytt så är det nog mässing som jag lägger mest pengar på. Och det är främst en investering i mental hälsa.

Möjligtvis kan jag låta gjuta några silverkulor så att jag står rustad vid en eventuell varulvsapokalyps när resten av preppersverige står med paracord upp till öronen och endast förberett sig för zombies.

Med det sagt så passar jag på silver. Trots att jag och min fru faktiskt har ett silvermynt redan.

Att ha några tusen i kontanter. Både svenska, dollar och euro, samt en full tank på bilen så att vi kan ta oss till Tyskland landvägen om det skulle krävas känns som ett vettigare mål för oss. Men vi är rustade att rida ut en hygglig skitstorm som det ser ut redan idag.

Och om du vill spara i silver tycker jag absolut att du ska göra det. Vi kommer inte göra det.

Preppa lugnt!

En tanke på “Silver”

  1. Tror faktiskt att urvaken håller med dig. Om jag inte tolkade ett av de senare inläggen helt fel så hade han gjort annorlunda om han börjat idag. Där skulle nog silver få en annan prioritering än det fått för 10 år sedan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s